Tele: 0706-627240

Gör ditt eget snus

Förslag till snusrecept

Gör ditt eget snus

Ingredienser för 0,5 kg  tobak:

– Tobak, 0,5kg.

– Propylenglykol, ca 20ml.

– Natriumkarbonat, ca 30g.

– Himalayasalt, ca 70g.

…Samt eventuell smakessens.

Instruktioner:

# Värm upp 8-9 dl vatten och lös upp saltet (snåla gärna på vattnet särskilt vid snustillverkning på tobaksflingor/lövbitar).

# Om du tillverkar snus på råtobak så finfördela det i den storlek som du själv önskar i en mixer avlägsna pinnar för bästa resultat . Häll upp tobakspulvret/ tobaksflingorna i en större bunke/ spann och blanda med saltvattnet.

# Lägg smeten i en djup bakplåt, alternativt en plastlåda med lock som tål 95 grader och täck över med aluminiumfolie.
Låt snuset grädda i ugnen 2-3 dygn med 85-95 grader.
Det är mycket viktigt att du vänder snuset ofta med en stekspade, helst 2 gånger per dygn så att botten kommer upp och ytan kommer ner.
.
När allt snus har blivit mörkt så är det klart. OBS Snus på tobaksflingor är svårare att få svart/mörkt samt att de blir ljusare om de uttorkas!

# Sedan när snuset ångat av och svalnat något så blandar du först i pottaska/ natriumkarbonatet (ger snuset styrka) och därefter propylen glykolen (fuktbevarande) och sist din smakessens om så önskas.

Om Gummi arabicum eller Glycerin  används så kan det blandas i sist, lämpligt för dig som tillverkar gammaldags Kardus/single cut-snus (förbättrar krambarheten).

# Nu är snuset klart men smaken blir bäst om detta får dra till sig några dagar i ett kylskåp.

Bon appétit / Snusey