Tele: 0706-627240

Gör ditt eget snus

Förslag till snusrecept

Gör ditt eget snus

Ingredienser för 0,5 kg  tobak:

– Tobak, 0,5kg.

– Propylenglykol, ca 20ml.

– Natriumkarbonat, ca 30g.

– Himalayasalt, ca 70g.

…Samt eventuell smakessens.

Instruktioner:

# Värm upp 8-9 dl vatten och lös upp saltet (snåla gärna på vattnet särskilt vid snustillverkning på tobaksflingor/lövbitar).

# Häll upp tobakspulvret/ tobaksflingorna i en större bunke/ spann och blanda med saltvattnet.

# Lägg smeten i en djup bakplåt, alternativt en plastlåda med lock som tål 95 grader och täck över med aluminiumfolie.
Låt snuset grädda i ugnen 2-3 dygn med 85-95 grader.
Det är mycket viktigt att du vänder snuset ofta, minst 2 gånger per dag så att botten kommer upp och ytan kommer ner.
En vanlig stekspade fungerar fint.
När allt snus har blivit mörkt så är det klart. Snus på tobaksflingor är svårare att få svart/mörkt samt att de blir ljusare om de uttorkas!

# Sedan när snuset ångat av och svalnat något så blandar du först i pottaska/ natriumkarbonatet (ger snuset styrka) och därefter propylen glykolen (fuktbevarande) och sist din smakessens om så önskas.

Om Gummi arabicum eller Glycerin  används så kan det blandas i sist, lämpligt för dig som tillverkar gammaldags Kardus/single cut-snus (förbättrar krambarheten).

# Nu är snuset klart men smaken blir bäst om detta får dra till sig några dagar i ett kylskåp.

Bon appétit / Snusey